Myllärin joululimppu

5 dl vettä
2 pussia kotikaljamallasuutetta
1 dl siirappia
1 ½ tl suolaa
2 rkl fenkolia (kokonaisena tai jauhettuna)
2 rkl kuminaa (kokonaisena)
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
50 g margariinia tai
½ dl rypsiöljyä
4 dl Myllärin Ruisleipäainesta
9-9 ½ dl Myllärin leivontakarkeita vehnäjauhoja

Valmistus:
Lisää kädenlämpöiseen veteen kaljamallasuute, siirappi ja mausteet sekä tuorehiiva. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Sekoita ainekset hyvin. Alusta ruisleipäaines ja vehnäjauhot taikinaan. Lisää margariini tai rypsiöljy ja alusta taikina hyvin. Nostata taikinaa kulhossa peitettynä noin 20 minuuttia.

Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile joko pyöreiksi tai pitkiksi joululeiviksi. Nostata joululeipiä lämpimässä paikassa liinalla tai muovilla peitettynä noin 40 minuuttia. Kostuta nousseet joululeivät vedellä sumuttamalla. Paista leipiä uunin alaosassa 190 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä leivät leivinliinan alla. Saat leipiin kiiltävän pinnan, kun voitelet ne siirappivedellä paiston jälkeen.