Tyrnisämpylät

Taikinajuuri:
2 ½ dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa
1 tl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
3/4 tl suolaa
3 dl sämpyläjauhoja
25 g margariinia tai
2 rkl öljyä
2 dl murskattuja tyrninsiemeniä ja -kuoria

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva siihen. Lisää sokeri ja vehnäjauhot ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Peitä astia liinalla ja jätä kulho lämpimään veteen 10-15 minuutiksi. Kun juuri kuplii, lisää suola, tyrnit ja suurin osa jauhoista puuhaarukalla vatkaten. Lisää loput jauhoista ja alusta taikina valmiiksi käsin. Lisää lopuksi rasva. Käytä jauhoja sen verran että taikina irtoaa astiasta ja siitä muotoutuu pehmeä kiinteä pallo.

Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla, muotoile se tangoksi ja jaa 10 osaan. Pyöritä taikinapalat sämpylöiksi ja nosta ne pellille leivinpaperille. Nostata sämpylöitä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Pyhäjoen keskikoulu