Taivaankappaleet

5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
yrttejä maun mukaan esim. oreganoa tai basilikaa
4 dl sämpyläjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 ½ dl öljyä

Voiteluun kananmunaa
Koristeluun seesaminsiemeniä
Täytteeksi esimerkiksi maustettua tuorejuustoa

Valmistus:
Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää hunaja, suola, yrtit, kauraleseet ja sämpyläjauhot. Sekoita hyvin. Alusta joukkoon vehnäjauhot. Lisää lopuksi öljy. Peitä taikina liinalla ja nostata kaksinkertaiseksi.

Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala jauhotetulla alustalla 1-1 ½ cm paksuksi levyksi. Ota piparkakkumuotilla tähti- ja kuukuvioita. Nosta kuviot leivinpaperille uunipellille ja nostata niitä 15 minuuttia.

Voitele kuviot kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista kuvioita uuunin keskiosassa 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Tiirismaan peruskoulu, Lahti