Taikina:
5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
10-12 dl sämplyäjauhoa tai hiivaleipävehnäjauhoa
100 g pehmeää margariinia tai voita
mausta halutessasi 1 tl täytteelle sopivalla yrtillä
Täyte:
100 g rasvaa tai tuorejuustoa
mieleistä juustoraastetta tai
pieneksi pilkottua homejuustoa
Tarvikkeeksi paperisia vuokia
Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, yrtit ja 5 dl jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää jauhoja 1 dl kerrallaan välillä vaivaten. Lisää taikinaan huoneenlämpöinen tai mikrossa pehmennetty rasva. Alusta taikinaa käsin kimmoisaksi ja tarvittaessa loput jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikina sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (noin 30×50 cm). Levitä levylle pehmeä rasva tai tuorejuusto, ripottele päälle juustoraaste. Kääri levy rullalle. Leikkaa käärö 2,5 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta ne leikkauspinta ylöspäin paperisiin leivosvuokiin tai suoraan pellille.
Nostata täytesämpylät lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia
Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 215 asteessa 11-18 minuuttia, uunin mukaan.