Taikina:
½ dl tyrnimehua
2 dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
Hillotäyte:
25 g margariinia
½ dl ruskeaa sokeria
½ tl inkivääriä
½ dl tyrnihilloa
Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää kardemumma, sokeri ja suola sekä 3 ½ dl vehnäjauhoja. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhot ja pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.
Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat levyksi ja levitä päälle hillotäyte. Kierrä levy rullalle ja leikkaa saksilla 1 cm viiltoja sekä taivuta niitä puolelta toiselle. Toinen tapa on leikata viilto pituussuuntaan ja kiertää pitkoksi.
Nostata pitkoja 30 minuuttia. Paista uunin alaosassa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Maku tulee parhaiten esiin kylmänä.
Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Moision koulu, Ylöjärvi