Suomalainen EU-piiras

Taikina:
2 dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
3/4 tl sokeria
1 tl kardemumma
5-6 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Täyte:
noin 1 dl puolukoita
4-5 pientä omenaa
1,5 dl hunajaa
kanelia

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Lisää kädenlämpöiseen maitoon murennettu hiiva. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Sekoita joukkoon kananmuna, mausteet ja noin puolet jauhoista puuhaarukalla sekoittaen. Lisää rasva ja alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhosta. Peitä taikina leivinliinalla ja nostata kaksinkertaiseksi.

Kuutioi omenat ja sulata hunaja kattilassa. Sekoita täyteaineet kulhossa. Voitele rengasvuoka margariinilla ja jauhota se.

Kumoa taikina pöydälle ja jaa se kahtia. Vuoraa vuoka kaulitulla taikinalla. Kaada täyte vuokaan ja ripottele päälle hieman kanelia.

Kauli toinen puolisko taikinasta ja leikkaa siitä pieni pala, josta voit tehdä 12 tähteä. Aseta taikina täytteen päälle “katoksi”. Laita tähdet ympyrään piiraan päälle. Voitele piiras ja ripottele sokeria piiraan päälle.

Paista uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jos piiras alkaa ruskistua nopeasti, vähennä lämpöä.

Resepti: Länsi-Porin yläaste 1994 3. palkinto