Rahkapiirakat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
2 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita
mausta halutessasi 1 rkl kardemummalla

Rahkatäyte:
2 purkkia (500 g) rahkaa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
½ sitruunan mehu
4 tl vaniljasokeri
mausta halutessasi rusinoilla tai persikoilla

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää muna ja mausteet sekä 7 dl jauhoja. Vatkaa seosta.

Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Nostata taikinaa ainakin 20 minuuttia.

Valmista taikinan noustessa täyte. Sekoita keskenään rahka, sokeri, kananmuna, sitruunan mehu ja vaniljasokeri. Lisää rusinoita tai persikanpaloja.

Muotoile levänneestä, pehmeästä taikinasta 20 pyöreää pullaa ja lado ne normaalia suuremmin välein pellille. Nostata pullat hyvin, paina niiden keskusta lasilla alas ja lusikoi syvennykseen rahkatäytettä.

Voitele taikinan reunat kananmunalla ja paista rahkapiirakat uunin keskiosassa 210 asteessa noin 10 minuuttia.