Perinteiset laskiaispullat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojen kuivahiivaa
1 muna
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita.

Täyte:
2 dl sokeria
1 ½-2 dl hienonnettua mantelia
2-3 dl maitoa tai kermaa.

Voiteluun kananmunaa

Lisäksi kermavaahto tai maitorahka-luonnonjogurttitäyte ja tomusokeria.

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää muna ja mausteet ja 7 dl jauhoja. Vatkaa seosta.

Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Nostata taikinaa ainakin 20 minuuttia.

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Muotoile levänneestä taikinasta 20 pyöreää vähän isompaa pullaa ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä ne leivinliinalla. Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele pullat kananmunalla. Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneistä pullista hatut pois. Koverra pullan sisus kulhoon, lisää sokeri, hienonnettu manteli ja sekoita hyvin. Notkista seos maidolla tai kermalla. Täytä pullat seoksella. Lisää lopuksi kermavaahto, laita pullan hattu kermavaahdon päälle ja sirottele tomusokeria pinnalle.