5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 tl sokeria tai
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
50 g leivontamargariinia
9-10 dl sämpyläjauhoa
Valmistus:
Sekoita kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen tuorehiiva. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmita taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää suola, sokeri ja 5 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Lisää loput jauhoista vähitellen taikinaan. Lisää margariini vaivaamisen lopussa. Vaivaa taikina hyvin.
Nostata taikinaa lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 30 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli taikinasta noin 2,5-3 cm paksuinen levy. Leikkaa taikinalevystä neliönmuotoisia sämpyläpaloja.
Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla. Nostata sämpylöitä lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat kooltaan lähes kaksinkertaisia, noin 30 min. Sumuta sämpylät vedellä ennen paistoa.
Paista sämpylät uunin keskiosassa 220 asteessa 15-20 minuuttia.