5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
1 dl vehnäleseitä
½ dl auringonkukansiemieniä
8-9 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
leivontaan jauhoja
Valmistus:
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää leseet, siemenet, sokeri, suola ja 4 dl jauhoa. Sekoita seosta.
Täytä tiskiallas lämpimällä mutta ei kuumalla vedellä. Seisota taikinakulho vesihauteessa 5-8 minuuttia kunnes taikinapintaan alkaa syntyä kuplia. Ota kulho pois vesihauteesta ja lisää taikinaan loput jauhoista ja alusta taikina. Taikina saa olla löysähkö ja tarttua käsiin.
Muotoile valmiista taikinasta heti jauhotetuin käsin 10 isoa sämpylää. Laita sämpylät pellille ja nostata niitä lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä noin 20 minuutin ajan. Sumuta sämpylät vedellä.
Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 215 asteessa noin 15-20 minuuttia.