5 dl vettä tai maitoa
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
2 tl suola
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
15-16 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita
Koristeluun maustettua leivontarahkaa tai rahka-sokeriseos
Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää sokeri, suola, kardemumma sekä 7 dl vehnäjauhoa. Vatkaa seosta. Lisää vähitellen loput jauhoista sekä pehmeä rasva.
Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää ja kimmoisaa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa liinalla peitettynä ainakin 20 minuuttia.
Paloittele taikina noin 30 pikkupullaksi. Nostata pullia liinalla tai muovilla peitettyinä lämpöisessä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele nousseet pullat kananmunalla. Paina pulliin syvennys ja täytä se rahkalla. Paista pullia uunin keskiosassa 200 °C:ssa noin 10 minuuttia.
(kuvassa myös voisilmä- ja hillosilmäpullia)