Kierrepullat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
14-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
175 g margariinia tai voita
2 tl kardemummaa

Täyte:
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria ja kanelia

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kanamuna sekä 7 dl jauhoja. Vatkaa seosta. Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi lisää huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa loput jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikina sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (noin 30×50 cm). Levitä levylle pehmeää tai sulatettua margariinia, ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levy rullalle. Leikkaa käärö 2,5 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta palat leikkauspinta ylöspäin paperisiin leivosvuokiin tai suoraan pellille.

Nostata kierrepullat lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele pullat kananmunalla.

Paista pullia uunin keskiosassa 215 asteessa 11-15 minuuttia.